100496 Ergebnisse zur aktuellen Sucheinstellung map
TrackRank mind. 3
 

Tour #161069: Rondwandeling Horst en omgeving

Kategorie: Wandern
Niederlande » Limburg , Noord-Limburg » gemeente Horst aan de Maas » Horst en omgeving

langs de Lollebeek

Bijzonder mooie rondwandeling vanaf parkeerplaats Parkhotel Horst. U wandelt langs de Lollebeek naar het prachtige natuurgebied Castenrayse Vennen (door de inwoners ter plaatse De Pès) genaamd, vervolgens langs de Schadijkse Bossen om op uw pauzeplaats Landgoed De Gortmeulen en de bijbehorende camping uit te komen. Na de pauze wandelt u verder door de buurtschap Veld-Oostenrijk met veel tuinbouwkassen om vervolgens uit te komen bij Kasteelpark "Ter Horst" waar u omheen wandelt en uw startpunt weer bereikt.

Startplaats: Parkeerplaats van het Parkhotel, Tienrayseweg 2 in Horst (direct bij de afrit Horst-Noord van de A73).

Pauzegelegenheid na telefonische afspraak

Camping Landgoed De Gortmeule,

Ton en Fien Hoeijmakers-Deckers

Adres: Gortmolenweg 19, 5961 NX Horst

Telefoon: 077 398 2552

http://www.gortmeule.nl/

info@gortmeule.nl

 

Castenrayse Vennen

Zuidwest van het dorpje Castenray liggen de Castenrayse Vennen en het Castenrayse broek. De bewoners van Castenray gebruiken deze namen liever niet, maar zeggen De Pès. De vennen van enkele hectaren groot liggen in een 70 ha groot bosrijk gebied in een breed komvormig dal van de Lollebeek. De diepte is maximaal 50 cm maar veelal veel minder.

Het veengebied is ontstaan door de stagnatie van de afvoer van grond- en regenwater. Het veen is in het begin van de 20e eeuw voor een groot deel afgegraven door turfgravers, waardoor open plassen zijn ontstaan. Het gebied bestaat tegenwoordig voornamelijk uit broekbos en voor een klein deel uit grasland.

Zuidwest van de Castenrayse vennen ligt het Castenrayse broek. Het Castenrayse broek is een langgerekt gebied dat vroeger te midden van de heidevelden de drassige bovenloop van de Lollebeek vormde. Het bestaat tegenwoordig voornamelijk uit graslanden.

Bijzondere planten in de Castenrayse vennen zijn de Slangenwortel, Wateraardbei, Waterviolier en Koningsvaren. Wie goed zoekt, vindt er zelfs een Bolletjesvaren. Verder zien we de Schildereprijs, Klimopwaterranonkel, Zwarte zegge, Veldrus en de Kleine modderkruiper.

Een wandeling door de Castenrayse vennen is een ware belevenis. Zelden wordt de wandelaar zo overrompeld door de jungleachtige natuur als hier in dit broekbos.

De Schadijkse bossen is een vreemde, maar plezierige eend in de bijt! Op de heidevelden staken de boeren plaggen en lieten er schapen grazen. Er ontstonden kale plekken en de wind kreeg vat op het onderliggende zand. Hierdoor ontstond heuvelachtig bosgebied.

Eind 19de eeuw werden de zandverstuivingen tegengegaan door dennen te planten. De Schadijkse bossen is een geliefd gebied onder mountainbikers. Ook wandelaars mogen de Schadijkse bossen niet overslaan.

De Gortmeule   

 

Rond 1600 werd de boerderij 'De Gortmeule' gesticht in buurtschap Veld Oostenrijk. Daarmee is De Gortmeule de oudste, nog aanwezige, boerderij in deze buurt.

De boerderij (en de naam!) ontstond doordat er op deze plek gerst tot gort gemalen werd door een rosmolen, een molen die door een paard aangedreven werd. De boerderij en het erf zijn grotendeels in oorspronkelijke staat. De omgeving, de oorspronkelijke landbouwgronden, zijn teruggebracht in een natuurlijke leefomgeving.

De Gortmeule is in 2011 betiteld als landgoed.

S.V.R.-Camping Landgoed "De Gortmeule"

S.V.R.-Camping Landgoed de Gortmeule ligt in de beschutting van de buiten bedrijf zijnde boerderij en een houtsingel, even buiten de bebouwde kom van Horst (2km). Langs de boerderij komt geen doorgaand verkeer. Het biedt U een ideale gelegenheid om er eens lekker uit te zijn!

De Gortmeule is een kleine maar fijne camping met 19 plaatsen, voorzien van stroomaansluitingen. Tevens kunt U een Chalet huren.
Er zijn goede sanitaire voorzieningen met 2 douches, 3 toiletten, een urinoir, 4 wasbakken, 3 aanrechten met koud en warm water, een wasmachine en centrifuge. De doucheruimte is in het voor- en naseizoen lekker verwarmd!

Het is een kindvriendelijke camping: er is o.a. een speelweide met speeltoestellen, fietsjes, skelters en steppen, een grote trampoline en zandbak.

Er is ook een recreatieruimte aanwezig, uitgevoerd met verschillende spellen, zoals tafeltennis, tafelvoetbal, sjoelbak en diverse zitjes. Ideaal bij wat minder weer!
Voor de recreatieruimte is, tussen de hoogstam fruitbomen, een Jeu-de-boules baan aangelegd.

Verder is er een dierenweide met kippen, konijnen en pony's.

Er is gelegenheid om fietsen te huren en er is een overdekte fietsenstalling.

Er zijn ook mogelijkheden voor mensen met paarden en pony's. Groepen te paard of met paard en wagen zijn van harte welkom op onze camping. Alle voorzieningen, waaronder stalling en wei, zijn aanwezig.

Kasteelpark Ter Horst   

Kasteel Huys Ter Horst ligt in een prachtig parkachtig landschap. Dit natuurgebied stond vroeger bekend als 'de Moelbaerenbos'. Later werd dit 'de Kasteelse Bossen' genoemd en sinds 2009 draagt het de naam 'Kasteelpark Ter Horst'. Het gebied heeft een recreatieve functie voor de gemeente Horst aan de Maas. In het gebied liggen namelijk verschillende sportvelden, een visvijver, een ruime dierenwijde en een groot hotel. Daarnaast is het een prachtig natuurgebied waar men heerlijk kan wandelen of hardlopen. Er zijn dan ook diverse wandelroutes in dit gebied. Ook het IVN Maasdorpen organiseert regelmatig wandelingen door Kasteelpark Ter Horst. Nabij de kasteelruïne Huys ter Horst bevindt zich 'Het Zoemhukske', een praktijkcentrum voor de bijenteelt in de regio Horst aan de Maas en eigendom van de Imkervereniging Horst en omstreken.

 

Weitere Informationen:

http://www.gortmeule.nl/

Tour Galerie

Tour Karte und Höhenprofil

Kommentare abgeben

Möchtest du einen Kommentar abgeben?